Kluczyk scyzoryk w Mincie - podsumować czas
Zwiń
X
-
KUrcze juz bym wolal zaplacic te 500 zl i miec to zrobione przez fabryke niz czarowac w ten sposob, no ale jak jest taka mozliwosc to
-
-
Dziś udało mi się zakończyć temat kluczyka scyzoryka w mojej Miętówce FL 2009.
*** Centralny zamek i alarm
1. Należy się zaopatrzyć w pilot HLO 1K0 959 753 N - około 35 PLN
2. Używając VCDS należy przejść do Modułu Elektryki 09 --> Adaptacja
3. Wybieramy kanał 1
4. Domyślnie jest ustawiona wartość 7, należy zmienić na 1 (lub 2, 3, 4 jeżeli się ma większą liczbę pilotów do zakodowania, 1=1 pilot; 2=2 piloty itd.)
5. Co ciekawe nie jest aktywny przycisk Test, więc od razu zatwierdzamy.
6. W ciągu 15 sekund trzeba wcisnąć na każdym z pilotów przycisk otwierania.
7. Przyjęcie pilota do pamięci sterownika potwierdzi jednokrotne mignięcie kierunkowskazów.
8. Wychodzimy z adaptacji i pilot(y) powinny działać.
9. Uzyskany w ten sposób działający pilot otwiera/zamyka drzwi, otwiera sam bagażnik, uchyla i domyka szyby przednie (heh, no bo tylne na korbkę są)
*** Czas na główkę pilota i grot
1. Od razu mówię, że do ASO nie ma po co jechać, bo system nie pozwoli zamówić główki scyzoryka, jeżeli nie było go oryginalnie. Jeżeli jednak się to komuś gdzieś uda, to proszę uprzejmie o info, gdyż nadal jestem zainteresowany takim rozwiązaniem, ale po kolei.
2. Koszty w ASO - jeżeli się uda to 240 PLN za główkę scyzoryka lub 180 PLN za kluczyk taki jak oryginalny.
3. Można pojeździć po miszczach od dorabiania kluczyków, ale z reguły nie ma opcji, żeby zakodowali IMMO, które jest w FL (trzeba jakiegoś kodu - czy nawet dwóch, których oczywiście sie nie posiada).
4. Ja u siebie ostrożnie otworzyłem obudowę mojego kluczyka i udało mi się przy pomocy skalpela delikatnie usunąć pastylkę IMMO.
5. Na Allegro zakupiłem główkę, koszt 77 PLN z przesyłką.
Informacje o Kluczyk scyzoryk SKODA - 964011530 w archiwum Allegro. Data zakończenia 2010-03-31 - cena 69 zł
Jest to główka wydaje mi się że ćwierć oryginalna, ale nie ma tragedii. U mistrzów dorabiaczy są o wiele gorsze. Usyfione, porysowane itp.
6. U dorabiacza dociąłem grot (50 PLN) i przełożyłem tabletkę IMMO. Niestety porównanie oryginalnego kluczyka i dorobionego to jak dzień do nocy. Musiałem w domu użyć pilniczka papierowego do paznokci o różnych gradacjach wygładzić cięcie.
7. Kluczyk działa, aczkolwiek nie wchodzi ani nie wychodzi tak płynnie ze stacyjki jak oryginał. Podejrzewam że chodzi o gładkość powierzchni, która jest gorsza. Powiem tak, da się wyczuć różnicę.
Można też od razu kupić oryginalny kluczyk u tego człowieka:
Koszt 125 PLN, podejrzewam, że dobrej jakości.
Jeszcze jedna kwestia - ubezpieczenie Auto Casco, trzeba zgłosić w formie aneksu, że ma się jeden więcej kluczyk, ale zaznaczyć że bez IMMO, tak na wszelki wypadek, żeby nikt nie powiedział, że kluczyk był dorabiany i razie kradzieży nici z kasy. Co prawda w warunkach polisy jest napisane rażące niedbalstwo, no ale cóż dla świętego spokoju...
Niniejszym dziękuję Andysowi i Brongo za help !!!
Poprawcie mnie, jeżeli gdzieś się pomyliłem.
Później dodam zdjęcia jak to wygląda.
Zostaw komentarz:
-
-
Pozdrowienia (od mojej żonki) dla kierownika srebrnej OII kombi KMY XXXX obmachanego ze wzajemnością w środę 22.09 na Powstańców Śląskich koło Tandety.Tagi: Brak
-
Zostaw komentarz: